Yapay Zeka İle 27’ ler Kulübüne Güçlü Bir Selam
top of page
  • Yazarın fotoğrafıYazar

Yapay Zeka İle 27’ ler Kulübüne Güçlü Bir Selam


Erken yaşta vefat edip efsaneler klasmanına terfi eden pek çok şarkıcının ortak noktası 27 yaşında vefat etmiş olmalarıdır. Amy Winehouse, Curt Kobain, Jimi Hendrix bunlardan sadece birkaçıdır.


Bugüne kadar yapay zeka teknolojilerinden faydalanarak gerçekleştirilmiş çok sayıda çalışma incelemiştik. Çıkan sonuçlar bizlere pek tatminkar gelmediği için haber yapmamıştık ancak bu sefer durum biraz farklı görünüyor. (1)




Over the Bridge (2) adlı bir akıl sağlığı kuruluşu , gruptan 'yeni' bir parça oluşturmak için Nirvana'nın iki düzineden fazla şarkısını incelemek için Google'ın Magenta AI'sını ve genel bir sinir ağını kullandı. "Drowned in the Sun" grubun geçmişteki işlerine benzer bir yapıda olduğu daha ilk notalardan fark ediliyor. Nirvana tribute grubunun solisti Eric Hogan koroda "Umrumda değil / Güneşte boğulmuş gibi hissediyorum," diyor. Nirvana'nın efsane vokali Cobain'in 1994'teki ölümünden önce kaydettiği son şarkılardan biri olan “You Know You’re Right” dan pek de farklı gelmiyor. (3)





Bugün hala hayatta olsaydı, Nirvana vokali Kurt Cobain 52 yaşında olacaktı. Şundan eminiz ki her 20 Şubat, doğum günü gününde hayranları, yaklaşık 30 yıl önce intihardan etmeseydi ne gibi şarkılar yazacağını merak ediyorlardır. Bu sorunun cevabını asla bilemeyecek olsak da, yapay zeka teknolojisi ile boşluk doldurulmaya çalışılıyor.


Kaynaklar:


bottom of page