Uzaktan Algılama İle Fillerin Korunması
top of page
  • Sote Admin

Uzaktan Algılama İle Fillerin Korunması


Uydulardan elde edilen görüntülerle bir takım analizler yapmak çok yeni bir yöntem olmasa da günümüz teknolojileri ile bunlardan daha fazla fayda sağlamak artık mümkün görünüyor. (1)


Bu nedenle , Bath Üniversitesi, Oxford Üniversitesi ve Hollanda'daki Twente Üniversitesi' nden bir grup bilim insanı, uzaydan filleri tespit etmek için uydu görüntülerini derin öğrenmeyle analiz ettiler. Ortaya çıkan sonuç oldukça başarılıdır diyebiliriz. İnsan gözüyle yapılabilecek hataların önüne geçmek ve çalışma sürelerinin kısalması bakımından fayda büyük görünüyor.



Ekip, yalnızca birkaç dakika içinde bir milyon dönümden (5.000 km2) fazla görüntü toplayabilen Maxar WorldView-3 uydu görüntülerini kullanmış. Projede bunun olması ihtiyaç durumunda tekrar görüntülemeye zaman kalması ve objeleri çift sayma riskini en aza indirme olanağı sağlamış.


Bu yöntemi geliştirmek için ekip, 1.000'den fazla filden oluşan özelleştirilmiş bir eğitim veri kümesi oluşturdu. Ardından bunu bir Convolutional Neural Network'e (CNN) yüklemişler. Denemelerden sonra ekip, CNN'sinin uydu görüntülerinde filleri insan algılama yetenekleri kadar yüksek doğrulukla tespit edebileceği sonucuna varmışlar.


Bath Üniversitesi' nden bilgisayar bilimcilerinden Dr. Olga Isupova "Uydu görüntülerinin çözünürlüğü birkaç yılda bir artıyor ve her artışla daha küçük şeyleri çok daha ayrıntılı görebileceğiz" dedi.


"Diğer araştırmacılar bunu başardı. Kara albatros yuvalarını kara karşı tespit etmek. Kuşkusuz siyah ve beyazın kontrastı işi kolaylaştırdı, ancak bu, bir albatros yuvasının filin on birde biri büyüklüğünde olduğu gerçeğini değiştirmiyor. "


Yapay zeka sistemlerinin ve derin öğrenme tekniklerinin ilerlemesi gün geçtikçe hayatımızı her alanda kolaylaştırmaya devam ediyor. Görünen o ki varlıkları tehlike altında olan türlerin korunması için bile bir umut olmaya başlamış.


Kaynaklar:

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page