Amerikan telekomünikasyon şirketi Vonage, Ericsson’un yüzde yüz iştiraki haline geldi. Vonage’ı bünyesine katan Ericsson, kolayca yaygınlaştırılabilecek Uygulama Program Arayüzleri (API – Application Programming Interface) için bir pazar yaratacak. Bu önemli iş birliğinin bir sonraki dijitalleşme dalgasını yönlendirmesi bekleniyor.
Ericsson, Vonage’ın satın alım sürecini tamamlayarak mobil şebeke iş kolunu büyütme stratejisi kapsamında teknolojideki lider konumunu sürdürüyor. Bu satın alma sayesinde Ericsson, Hizmet Olarak İletişim Platformu (CPaaS - Communications Platform as a Service), UCaaS ve CCaaS’ı da içeren eksiksiz bir iletişim çözümleri paketi için ihtiyaç duyulan güçlü yapı taşlarına erişim sağlıyor.
Ericsson, Vonage’ın CPaaS hizmetlerinden yararlanarak gelişmiş 5G ağlarının sunduğu özelliklerin kullanım, tüketim ve ödeme biçimlerini tümüyle değiştirmeyi hedefliyor. Açık Uygulama Programı Arayüzleri aracılığıyla, Vonage'ın bir milyondan fazla yazılım geliştiricisi de dahil olmak üzere, küresel geliştirici topluluğuna, 4G ve 5G ağ özelliklerine kolay erişim sağlama olanağı tanınıyor.
API pazarı 2025 yılına kadar 22 milyar doları bulacak
Konum ve hizmet kalitesi gibi küresel ağ API'ları, iletişim hizmet sağlayıcılarına (CSP - Communications Service Provider) 5G ağ özelliklerinden gelir elde ederek gelir havuzlarını genişletme fırsatları sunuyor. Ericsson için ise küresel API’lar yeni bir büyüme fırsatı sunuyor. Video, ses ve SMS gibi mevcut iletişim API’ları pazarı günümüzde yılda yüzde 30 büyüyor ve 2025 yılına dek 22 milyar dolar düzeyine ulaşacağı tahmin ediliyor.
Küresel API'ların ağ özelliklerine açık, sezgisel ve programlanabilir bir şekilde erişim sağlaması, yazılım geliştiricilerin 5G ağlara bağlanabilen her cihaza yönelik uygulamalar geliştirmelerine olanak tanıyor. Yazılım geliştiriciler kullanıcı kimliği doğrulama, bant genişliği, yanıt süresi, enerji verimliliği, güvenlik, tanımlama ve güvenilirlik gibi ağ özelliklerinden ve cihaz bilgisi ve tahmini kapsama alanı gibi ağ bilgilerinden yararlanma fırsatı buluyor.
Bu yeni ve inovatif tüketici ve kurumsal uygulamalar da hem 5G’yi yaygınlaştıracak hem de ağlara yapılan sermaye yatırımlarını artıracak.
Ericsson, Vonage’ın UCaaS ve CCaaS çözümlerine yönelik Ar-Ge yatırımlarını artırmayı ve bu çözümleri CSP’lere sunmayı amaçlıyor. Ericsson mevcut müşterilerinin bu çözümleri kendi markaları altında piyasaya sürmelerini sağlayarak büyümeyi hızlandırmayı hedefliyor. Ericsson’un küçük ve orta büyüklükteki işletmelere yönelik mevcut iletişim hizmetlerine dahil edilecek Vonage UCaaS ve CCaaS çözümleri, şirketin hem CSP'lere hem de işletmelere sağladığı hizmetlere önemli bir katkıda bulunuyor.
Ericsson Başkanı ve CEO’su Börje Ekholm, konuyla ilgili şunları söyledi; “Vonage’ı Ericsson bünyesinde görmekten büyük heyecan duyuyoruz. Vonage’ın sunduğu iletişim çözümleri UCaaS, CCaaS ve İletişim API’ları sayesinde Ericsson’un kurumsal segmentte sunduğu hizmetlerin kapsamını daha da genişletme fırsatı bulacağız. Gelecekte ağ özelliklerinin açık ağ API’ları yoluyla tüketilecek ve ödenecek olması, benzersiz inovasyon fırsatları yaratacak. Ericsson olarak, mevcut 4G altyapısını temel alan ilk ağ API’ımız olan Dinamik Son Kullanıcı Yükseltmeyi daha önce hizmete koymuştuk. Vonage ile birlikte bu yeni API’ları geliştirecek ve ticarileştireceğiz. Önde gelen CSP'lerde şimdiden bu alanda büyük ilerlemeler görüyoruz ve ilk 5G ağ API'larını önümüzdeki yıl içerisinde kullanıma sunmayı hedefliyoruz. Vonage'ın UCaaS ve CCaaS uygulamalarıyla inovasyonu sürdürürken, işletmeler için yeni ve gelişmiş uygulamalar ve hizmetler oluşturmaya devam edecek, bu sayede işletmelerin daha iyi iletişim, bağlantı ve katılıma yönelik yeni dijital deneyimler oluşturmasına destek olacağız. Ağ dünyasını dünya çapındaki yazılım geliştiricilerle buluşturarak ağın merkezde olduğu yeni bir paradigma yaratıp, CSP'lere yüksek performanslı ağlara yatırım yaparak yeni gelir fırsatları oluşturmalarına imkan tanıyacağız.”
Börje Ekholm ayrıca şu ifadeleri ekliyor; “4G, tüketicilerin dijitalleşmelerine imkan sağlayan platformdu. Yeni iş modelleri yaratan 4G, aynı zamanda tarihin en hızlı büyüyen şirketlerinden bazılarının doğmasını sağladı. 5G ise bizlere son derece hızlı ve güvenli, düşük gecikmeli, kritik önem taşıyan hizmetler geliştirmek için neredeyse sınırsız fırsatlar yaratan benzeri görülmemiş bir inovasyon platformu sunuyor. 5G’nin gücü ve Vonage'ın UCaaS ve CCaaS çözümlerinin sağladığı büyüme sayesinde, işletmelerin dijitalleşmesinin giderek hızlandığını göreceğiz.”
Vonage, kısa bir süre önce Ombia Universe: 2022 CPaaS Platform raporunda lider seçildi, müşteri deneyimi ve sunulan çözümler bakımından üst sıralarda yer aldı. Bugün 120.000'den fazla ticari müşteriye hizmet veren Vonage, bir milyondan fazla kayıtlı geliştiriciden oluşan küresel bir topluluğa ve yılda toplam 25 milyar mesaj ve dakikalık iletişimi mümkün kılan, son derece geniş ölçekli bir platforma sahip. Bunun, Ericsson'un derin ağ uzmanlığı, sektör lideri portföyü ve küresel ölçeği ile birleştiğinde, Ericsson'un küresel ağ API'leri için pazarın tohumunu atmasını ve hızlandırmasını sağlaması bekleniyor. CSP'ler, ulusal veya bölgesel ölçeğin ötesine geçerek, küresel erişimden faydalanacaklar.
Vonage CEO’su Rory Read, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “İnovasyondan doğan bir şirket olan Vonage, bugün kurumsal bulut iletişim alanında dünya lideri. Bu iş ortaklığı sayesinde Ericsson’un 5G alanındaki liderliği, dünya çapındaki varlığı ve güçlü Ar-Ge yetkinliğinden yararlanarak işletmelere sunduğumuz hizmetleri daha da geliştireceğiz. UCaaS, CCaaS ve İletişim API’larına duyulan talebin hızla arttığı günümüzde, şirketlerimizin kurduğu bu uzmanlık, yetenek ve inovasyon birliği, hem müşterilerimiz hem iş ortaklarımız için çok iyi bir haber. Çalışma, öğrenme, doktora gitme, egzersiz yapma ve eğlenme biçimlerimiz kökten değişiyor. Birlikte, dijital dönüşümün yeni dalgasının tam kalbinde konumlanacak olan Ericsson ve Vonage, işletmeler, CSP’ler ve son kullanıcılara iş yapma biçimlerini değiştirecek yenilikçi uygulamalar ve hizmetler sunacak. Olağanüstü deneyimler yaratarak, çalışanlar ve müşteri temas noktaları arasında daha güçlü bir iletişim ve bağlılık oluşturacağız.”
Kaynaklar:
1. Basın Bülteni
Comments