Yoldaki Çukurları Bilen Uygulama
top of page
  • Sote Admin

Yoldaki Çukurları Bilen Uygulama


Son dönemin popüler kavramı olan start-up' ların başarılı olma durumları insanların hangi derdine nasıl bir çözüm sunacakları ile doğrudan ilişkilidir.


Yapılan araştırmalara göre sadece 2018 de Hindistan’ da yollardaki çukurlardan kaynaklanan kazalarda 2000 den fazla insan hayatını kaybederken 4000 den fazla kişi yaralanmış. Bizler gibi gelişmekte olan ülkelerin vatandaşları bu uygulamanın, eğer sağlıklı çalışırsa, hayat kurtarıcı olacağını hemen anlayacaktır.




Hindistan’ dan çıkan Intents Go uygulamasının çok önemli bir soruna çözüm getirmeye çalıştığını görüyoruz. (1)


Google Maps tüm ülkenin yol haritasına sahip ama yollardaki çukurların bilgisine şu an için sahip değil tabii ki. İşte bu uygulama tam olarak bu boşluğu dolduran bir coğrafi bilgi sistemi uygulamasıdır.


Hindistan firması, telefonunuzun jiroskop ve ivme ölçer gibi sensörlerini kullanarak çukurları yakalamak için basit bir uygulama oluşturdu. Algoritması, bir yolda belirli yerlerde çukur olup olmadığını belirlemek için aracınızın hızındaki değişiklikleri ve ani düşüşleri ve atlamaları gözlemleyecek şekilde tasarlanmış.


Kullanıcılardan gelen bu bilgiler toplanıp, işlenip ve ardından yine kullanıcılar için çukurlara yaklaştıklarında sesli bir uyarı üreten bu uygulamanın çok sayıda hayat kurtaracağını tahmin ediyoruz. (2)


Bu vesile ile ülkemizde bir belediye çukuruna düşen ve sonrasında vefat eden Orhan Veli Kanık’ ı da saygıyla analım.


Kaynak:


0 yorum
bottom of page