Türkiye’nin dijital karnesi neler söylüyor? Rapora hızlıca göz atabilmeniz için medya odaklı 5 maddelik bir özet hazırladık. Raporun tamamı için kaynak bölümünden link yer almaktadır. İyi okumalar...
1- Her gün 1,5 saat internetten haber okuyoruz
We Are Social 2021 Raporu’na göre, Türkiye’de kullanıcılar günlerinin 7 saat 57 dakikasını internette geçiriyor. İnternette yapılan aktivitelere bakıldığında sosyal medya kullanımı 2 saat 57 dakikayla ilk sıradayken onu 1 saat 33 dakikayla haber erişimi takip ediyor.
2- En çok son dakika haberlerini arıyoruz
Türkiye’de internet kullanıcılarının Google’da yaptığı aramalar, habere erişimde internet kullanımının sıklığına dair önemli bir ipucu veriyor. Rapora göre “son dakika”, Google aramalarında en çok aranan 3’üncü anahtar sözcük olarak dikkat çekiyor. “Haber” 11’inci, “Haberler” ise 16’ncı sırada yer alıyor.
3- İlk 20'de 6 haber sitesi
Türkiye’deki kullanıcıların en çok ziyaret ettiği ilk 20 internet sitesi arasında ilk 2 sırada yer alan google.com ve youtube.com'dan sonra online haber siteleri hurriyet.com.tr ve sozcu.com.tr geliyor. Onları 11’inci sıradaki sabah.com.tr, 14’üncü sıradaki mynet.com, 18’inci sıradaki milliyet.com.tr ve 19’uncu sıradaki haber7.com haber siteleri takip ediyor.
4- Markalar hakkında bilgiye internet üzerinden ulaşıyoruz
Tüketicilerin markaları araştırma yöntemleri de dijital dönüşümle paralel olarak değişiyor. Rapora göre Türkiye’deki internet kullanıcıların bir marka hakkında bilgi sahibi olmak için çaldığı ilk kapı %63,7’yle arama motorları oluyor. Onu %54,5’le sosyal medya hesapları ve %45,8’le ürün/marka web sitesi takip ediyor.
5- Dijital reklam harcamaları artmaya devam ediyor
İnternet kullanımının yaygınlaşması, Türkiye’de PR faaliyetlerini olduğu gibi reklam ve pazarlama faaliyetlerini de hızla dijitale taşıyor. Rapora bakıldığında 2020 yılında Türkiye’de dijital reklamlar için ayrılan bütçenin 695,8 milyon dolar olduğu görülüyor. En çok reklam verilen alan ise 253,5 milyon dolarla arama motorları olarak karşımıza çıkıyor.
Kaynaklar:
1. Basın Bülteni
Comments