top of page
Haber Merkezi

Uluslararası Mesleki Yeterlilik Programı Liselere Taşınıyor


Mezunların iş bulma şansını %14 artıran BTEC eğitim programının 3. seviye uluslararası versiyonu, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylandı. Pearson tarafından hazırlanan ve Mesleki ve Teknik Genel Müdürlüğüne bağlı Liselerde uygulanacak program, mesleki yeterliliklerin artırılmasını hedefliyor.


Nitelikli işgücünün artırılması, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik gelişim hedefleri açısından kritik önem taşıyor. Bu kapsamda 2019-2023 dönemi için hazırlanan 11. Kalkınma Planı’na göre Türkiye, uluslararası yatırımcıların ihtiyaç duyduğu yeterliliklere sahip öğrenciler yetiştirmeyi, sektörlerin talep ettiği yetkinliklere ve dijital dönüşüme uygun alan ve dallar açmayı hedefliyor. Başta ülkemizin lokomotif sektörlerinden bilgi teknolojileri, mühendislik ve turizm olmak üzere, çeşitli sektörlere yönelik uluslararası düzeyde yeni nesil müfredat geliştirme çalışmaları sürerken, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) önemli bir hamle geldi. Dünyanın önde gelen eğitim kurumu Pearson’ın öğrencilere mesleki yeterlilikler kazandırmayı amaçlayan eğitim modeli BTEC’nin 3. seviye uluslararası programı (Business and Education Technology Council International Level 3), tüm Mesleki ve Teknik Genel Müdürlüğüne bağlı Liselerde Türkçe olarak uygulanmak üzere MEB tarafından onaylandı. Uluslararası kabul gören program, İstanbul Gelişim ve İstanbul Okan Üniversiteleri tarafından ilgili bölümlere giriş yeterliliği olarak da tanınacak.


Okul ve kolejlerden istihdama ve yüksek öğretime ilerlemeyi destekliyor


Konuya ilişkin açıklamada bulunan Pearson Türkiye Genel Müdürü Sinan Kezer, “BTEC, uygulamalı öğrenim alanında dünyanın en başarılı eğitim programı olarak karşımıza çıkıyor. 25 yılı aşkın bir süredir öğrencilere yüksek öğretimde ya da iş hayatında yükselmek için gereken sosyal ve düşünsel becerileri, uygulamaya yönelik içeriklerle kazandırıyor. Akademik gereklilikleri ve iş dünyasının beklentilerini göz önüne alarak oluşturulan, uluslararası geçerliliği bulunan ve Avrupa yeterlilik çerçevesiyle uyumlu BTEC programları; öğrenme yöntemleri, ölçme-değerlendirme ve pratik uygulamaya dayanıyor. 3. seviye uluslararası yeterlilikler ise küresel olarak okul ve kolejlerden istihdama ya da yüksek öğretime doğru ilerlemeyi desteklemek için tasarlanmış bir eğitim programı olarak Türkiye’nin mesleki yeterlilik müfredatı geliştirme hedefleri için büyük önem taşıyor. Dünyanın dört bir yanındaki işverenler, yüksek öğretim kurumları ve öğretim profesyonelleri ile işbirliği içinde geliştirilen bu yeterlilik programı, dünya çapında birçok üniversite tarafından kabul edildiğinden, Türkiye’nin 21. yüzyılın becerilerine ve uluslararası rekabet yetkinliğine sahip işgücünü artırması bakımından da kritik” dedi.


“Mezunların iş bulma şansını %14 artırıyor”


GYİAD tarafından yapılan bir araştırmaya göre genç işsizlerin %8,6’sının iş bulamama gerekçesi olarak eğitim seviyesinin yetersizliğini gerekçe gösterdiğine dikkat çeken Sinan Kezer, “Oysa BTEC sertifika ve diplomaları, mezunların iş bulma şansını % 14 artırıyor. Pearson olarak mesleki yeterlilik kazanımlarının Mesleki ve Teknik Genel Müdürlüğüne bağlı Liseler seviyesine inmesiyle 21. yüzyılda başarılı olmak için gereken temel becerileri öğrenme ve uluslararası standartlara göre zanaatkarlığın kalitesini artırma noktasında ciddi fayda sağlayacağına eminiz. Bunun yanında öğrencileri eğitim hayatlarının en başından itibaren kendilerini yansıtan profesyoneller olarak eğitmenin, ülkenin küresel ekonomide kabul gören becerilerle daha hızlı büyümesine de yardımcı olacağına inanıyoruz” dedi.


BTEC Programları hakkında daha fazla bilgi edinmek için web sitesini ziyarate ediniz: https://qualifications.pearson.com/en/qualifications/btec-international-level-3.html


Kaynak:


1. Basın Bülteni


0 yorum

Opmerkingen


bottom of page