Mayıs 2019’da Uber’in kendi insiyatifi ile hizmete kapattığı UberXL ürünü nedeniyle A.B.D.’deki Uber şirketine açılan haksız rekabet konulu dava Uber’in lehine sonuçlanarak mahkeme tarafından reddedildi.
Kullanıcılarının dakikalar içinde diledikleri yere kolayca ulaşmalarını sağlayan ulaşım teknolojisi platformu Uber’in 2019 yılının Mayıs ayında kendi insiyatifi ile hizmete kapattığı UBERXL ürünü nedeniyle Amerika’da bulunan Uber Technologies Inc’e açılan haksız rekabet konulu dava Uber’in lehine sonuçlanarak mahkeme tarafından reddedildi.
Temasa geçilen Uber global sözcüsü: ”Alınan mahkeme kararını memnuniyetle karşılıyoruz ve Uber olarak Türkiye’ye olan bağlılığımızı sürdürüyoruz. İstanbul, Ankara ve İzmir’deki tüm yerli ve yabancı kullanıcılarımıza ve taksi sürücülerine UberTaksi hizmetimizi başarıyla sunmaya devam edeceğiz” dedi.
Uber Dava Süreci
Uber 2014 yılında İstanbul’da kullanılmaya başlanmasından bu yana şehirde güvenli ulaşım hizmeti alabilmek için kullanılan popüler bir seçenek haline gelmiştir. Uygulama Türkiye’de 5 milyon kullanıcı tarafından indirilmiş ve kullanılmıştır. Asliye Ticaret Mahkemesi bu karar ile Amerika’da mukim bir şirket olan Uber Technologies Inc. aleyhine 2017 yılında açılmış olan haksız rekabet konulu davayı reddetti. Mahkeme bu kararı, Türkiye’de Uber uygulamasının Uber Technologies Inc. tarafından sunulup sunulmadığını değerlendirmek üzere bilirkişi heyeti atadıktan sonra aldı. Mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyeti, hazırladığı iki raporda da Uber uygulamasının Türkiye’de Uber Technologies Inc. tarafından değil, Uber B.V. şirketi tarafından sağlandığı yönünde görüş bildirdi. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında İstinaf Mahkemesi Uber aleyhine açılan bir diğer haksız rekabet davasında alınan ve Uber’e Türkiye’de erişim engeli getirilmesine neden olan ilk derece mahkemesi kararını hatalı bulmuş, şirketin Türkiye’de sarı taksiler ile hizmet vermesini onaylamıştı.
Kaynak:
1. Basın Bülteni
Comments