top of page
Haber Merkezi

Orman İzleme Uydusu Biomass’a Dev Reflektör Başarıyla Yerleştirildi

12 metrelik şemsiye formunda reflektör, ormanlarda depolanan karbonun hassas bir şekilde ölçülmesini sağlayacak


Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) orman ölçüm uydusu olan Biomass, dünya genelinde ormanlardan elde edilen P-bandı verilerini toplayacak olan Büyük Konuşlandırılabilir Reflektörün (LDR) başarılı bir şekilde yerleştirilmesi ile önemli bir kilometre taşını geride bıraktı.


12 m genişliğindeki reflektörü inşa eden Florida’daki L3Harris Technologies’de gerçekleşen teste Airbus, ESA ve JPL (NASA) temsilcileri katıldı.


Airbus Defence and Space Biomass Proje Müdürü Chris Lloyd şunları söyledi: “En büyük Dünya gözlem reflektörünün başarılı bir şekilde konuşlandırılması Biomass için büyük bir ilerlemedir. Bu yılın başlarında yapılan başarılı yapı ve mekanik testlerin ardından 2023 yılındaki fırlatmaya hazırlanıyoruz.”


ESA Biomass Proje Yöneticisi Michael Fehringer, “Büyük reflektörün başarılı bir şekilde konuşlandırıldığına tanık olmak harikaydı. Avrupa ve ABD’deki sanayi ekiplerinin benzersiz iş birliğinin yanı sıra ESA ile NASA / JPL arasındaki ortaklığın bir kanıtıdır” dedi.


İngiltere Uzay Ajansı CEO’su Dr. Paul Bate ise şunları söyledi: “Kısa bir süre sora gerçekleşecek olan COP26 (Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı) ile İngiltere, iklim değişikliğini izlemek için uzay kullanımına önderlik ediyor ve Airbus gibi şirketler, bilim insanlarına gezegenimiz hakkında değerli bilgilere erişim sağlayan uydular geliştirmenin merkezinde yer alıyor. Biomass misyonu, dünya ormanlarıyla ilgili verilerin kalitesini büyük ölçüde artıracak. Yakın zamanda uydunun Stevenage’da şekillendiğini görme ayrıcalığına sahip oldum ve 2023 yılındaki fırlatmayı dört gözle bekliyorum.”


12 metrelik reflektör, ilk uzay P-bandı sentetik aralıklı radarın kilit unsuru olacak, P-bandı, Dünya gözlemi için mevcut en uzun radar dalga boyudur. Bir ESA Earth Explorer misyonu olan Biomass, beş yıl boyunca karasal karbon stoklarını ve akışlarını değerlendirmek için orman biyokütlesini ölçecek.


Uzay aracı, tropik, ılıman ve boreal orman biyokütlesinin son derece doğru haritalarını ve beş yıllık görev ömrü süresince biyokütle stoğunda yer ölçüm teknikleriyle elde edilemeyen değişiklikleri sunacak. Gezegenin kurak bölgelerinde esas ana kayaya kadar görüntü sağlayacak ve bu da kaya yapısının haritalanmasını ve yeraltı su rezervuarlarının taranmasına imkan verecek. LDR’nin 2021 yılı sonunda uzay aracına entegrasyonu için ESA’nın ana yüklenicisi Airbus’ın Stevenage tesisine gönderilmesi bekleniyor. Biomass, 2023’te Fransız Guyanası’ndan bir Vega fırlatıcısı ile uzaya gönderilecek.



Kaynak:

1. Basın Bülteni




Comments


bottom of page