NFT Hakkında Merak Edilenler
Bugünlerde dünya ekonomik sistemini temellerinden oynatan gelişmeleri hep birlikte yaşıyoruz ve gözlüyoruz. 2020 başından bu yana korona salgını ile yaşanan eve kapanışlar, neredeyse bir dünya savaşı başlamasına yol açacak Rusya’ nın Ukrayna’ yı işgal girişimi... Herkesin birbirinden yatırım tavsiyeleri almaya çalıştığı bir dönemdeyiz. Bunun yanısıra kripto para birimleri hayatımıza son 10 yıldır çok ciddi bir şekilde girdi ve yerleşti. Hepimizin çevresinde bu alanda kafa yormakta olan birkaç kişi mutlaka vardır.
Tüm bunları anlamaya çalışırken bir de NFT’ diye bir kavram çıkıp geldi. Gelişmeleri insanların takip etmesi, anlaması ve harekete geçmesi gerçekten çok zor artık. Sizler için NFT konusundaki temel sorulara yanıtlar vermeye çalışacağız.
Takas Edilemez Token (NFT) Nedir?
İngilizcede Non-fungible tokens ın kısaltılmışı olan NFT değiştirilemez token anlamına gelmektedir.
Değiştirilemez tokenler (NFT'ler), benzersiz tanımlama kodlarına ve onları birbirinden ayıran meta verilere sahip bir blok zincirindeki kriptografik varlıklardır. Kripto para birimlerinden farklı olarak , bunlar eşdeğerde alınıp satılamaz veya değiştirilemez. Bu, kripto para birimleri gibi birbiriyle aynı olan ve bu nedenle ticari işlemler için bir ortam görevi görebilen değiştirilebilir jetonlardan farklıdır.
Geniş bir yelpazede, Sanat ve müzikten hamburger ve tuvalet kağıdına kadar bu dijital varlıklar, bazıları milyonlarca dolara, 15. yüzyıldan kalma sanat eserleri gibi satılıyor.
NFT, sanat, müzik, oyun içi öğeler ve videolar gibi gerçek dünyadaki nesneleri temsil eden dijital bir varlıktır. Genellikle kripto para birimiyle çevrimiçi olarak alınıp satılırlar ve genellikle birçok kriptoyla aynı temel yazılımla kodlanırlar.
NFT'ler de genellikle türünün tek örneğidir veya en az bir çok sınırlı sayıdadır ve benzersiz tanımlayıcı kodlara sahiptir.
Çünkü bir NFT, alıcının orijinal öğeye sahip olmasına izin verir. Sadece bu değil, sahiplik kanıtı olarak işlev gören yerleşik kimlik doğrulaması içerir. Koleksiyoncular, bu "dijital övünme haklarına" neredeyse ürünün kendisinden daha fazla değer veriyor.
NFT Nasıl Yapılır? NFT Generator ve NFT Creator Hakkında
NFT'ler, işlemleri kaydeden dağıtılmış bir kamu defteri olan bir blok zincirinde bulunur. Muhtemelen en çok kripto para birimlerini mümkün kılan temel süreç olarak blok zincirine aşinasınızdır.
Spesifik olarak, NFT'ler tipik olarak Ethereum blok zincirinde tutulur, ancak diğer blok zincirleri de onları destekler.
• Sanat
• GIF'ler
• Videolar ve önemli spor olayları
• Koleksiyon
• Sanal avatarlar ve video oyunu görünümleri
• Tasarımcı spor ayakkabılar
• Müzik
Hatta atılan Tweetler bile sayılabilir.
Özetle şunu söyleyebiliriz ki yukarıda saydığımız ögelerden birisini satın alıyorsunuz ama geçmişte aldığınız resimler gibi duvarınıza asmak yerine onu dijital olarak saklıyorsunuz yani mülk hakkına sahip oluyorsunuz.
NFT Marketplace
İlk olarak, NFT'leri ve kripto para birimlerini saklamanıza izin veren bir dijital cüzdan edinmeniz gerekecek. NFT sağlayıcınızın hangi para birimlerini kabul ettiğine bağlı olarak, muhtemelen Ether gibi bir kripto para birimi satın almanız gerekecektir . Artık Coinbase, Kraken, eToro, Babylons.io ve hatta ülkemizde yasaklı ama PayPal ve Robinhood gibi platformlarda kredi kartı kullanarak kripto satın alabilirsiniz. Ardından, borsadan seçtiğiniz cüzdanınıza taşıyabilirsiniz.
Seçenekleri araştırırken ücretleri göz önünde bulundurmak isteyeceksiniz. Çoğu borsa, kripto satın aldığınızda işleminizden değişen oranlarda bir komisyon almaktadır.
NFTrade
Fiziksel para gibi, kripto para birimleri de değiştirilebilir , yani birbirleri için takas edilebilir veya takas edilebilirler. Örneğin, bir bitcoin değer olarak her zaman başka bir bitcoine eşittir. Benzer şekilde, tek bir eter birimi her zaman başka bir birime eşittir. Bu değiştirilebilirlik özelliği, kripto para birimlerini dijital ekonomide güvenli bir işlem ortamı olarak uygun hale getirir.
Kaynaklar:
1. NFT Nedir?
2. NFT
3. NFTs for Beginners: Everything You Need to Know About The Latest Crypto Craze (22.08.2022 Tarihinde okuyucularımızın faydalanması amacıyla sitemize eklenmiştir.)
Comments