Kalp Yetmezliğini Önleme İle Kahve Tüketimi Arasında İlişki Varmış
top of page
  • Yazarın fotoğrafıYazar

Kalp Yetmezliğini Önleme İle Kahve Tüketimi Arasında İlişki Varmış


Kalp yetmezliğiyle bağlantılı yüzlerce faktörü inceleyen yenilikçi bir çalışmada, riski azaltabilecek bir diyet faktörü bulundu: kahve içmek. (1)


Kalp yetmezliği, kalp kası zayıfladığında ve artık kanı verimli bir şekilde pompalayamadığında ortaya çıkar. Yüksek tansiyon, kalp kapak hastalığı, kalp krizi, şeker hastalığı ve diğer hastalık ve durumlardan kaynaklanabilir.



Analiz, 21.361 katılımcıyla yapılan üç büyük sağlık çalışmasından elde edilen kapsamlı, onlarca yıllık verileri içeriyordu. Bu kadar büyük bir veri seti ile detaylı analizler yapabilmenin yolu elbette ki makine öğrenmesi ve istatistiksel yöntemlerden geçiyordu.


Kolarado Üniversitesi’ nde tıp yardımcı doçenti Dr. David P. Kao, "Araştırmacılar genellikle kalp yetmezliği için risk faktörü olabileceğinden şüphelendikleri şeyleri seçerler - örneğin sigara kullanımı; sigara içenlere karşı sigara içmeyenlere bakarlar" dedi. Ancak makine öğrenimi, artan veya azalan risk için kestirimci olan ve sizin düşünmediğiniz değişkenleri de tanımlar."


Bu tekniği kullanarak, Dr. Kao ve meslektaşları kalp yetmezliği riskiyle ilişkili 204 değişken buldular. Daha sonra, diğerlerinin yanı sıra sigara, medeni durum, BMI, kolesterol, tansiyon ve çeşitli yiyeceklerin tüketimini içeren en güçlü 41 faktöre baktılar. (2)


Tüm çalışmalarda kahve içme, diğer diyet faktörlerinden daha güçlü bir şekilde kalp yetmezliği için uzun vadeli risk azalması ile ilişkilendirildi.


Günde bir bardak veya daha az kahve içmenin hiçbir etkisi olmadığı, ancak günde iki bardak yüzde 31 oranında daha az risk sağladı görüldü. Üç veya daha fazla bardak içildiğinde ise risk yüzde 29 oranında azaldı. Daha fazla kahvenin riski daha da düşürüp düşürmeyeceğini bilmek için günde üç fincandan fazla içen yeterli denek yoktu.


Sote Haber olarak kendimizce çıkardığımız yorum: günde en az 3 kahve içmek iyidir.


Sağlıklı günler dileriz...



Kaynaklar:


0 yorum
bottom of page