İnsan Beynine Kablosuz Bağlantı Gerçekleştirildi
top of page
  • Yazarın fotoğrafıYazar

İnsan Beynine Kablosuz Bağlantı Gerçekleştirildi


Bilim adamları, felçli insanlar için potansiyel bir dönüm noktası olan kablosuz beyin-bilgisayar arayüzünün ilk insan kullanımını gerçekleştirdiler. (1)



Bir grup bilim insanı tarafından gerçekleştirilen çalışmalara dair bilgiler ekibin sözcüsü olan John Simeral tarafından aktarılmış. Geleneksel BCI'lar (Brain Computer Interface – Beyin Bilgisayar Arayüzü) kullanıcılara kablolar aracılığıyla bağlanırken, BrainGate adı verilen yeni sistem, kabloları bir kullanıcının kafasına yapıştırılmış küçük bir vericiyle değiştiriyor. Ünite daha sonra beynin motor korteksine yerleştirilen bir elektrot dizisine bağlanır.


Klinik bir araştırmada, felçli iki katılımcı sistemi standart bir tablet bilgisayara işaret etmek, tıklamak ve yazmak için kullandı. Her ikisi de kablolu sistemlerle elde edilenlere benzer yazma hızları, işaretleme ve tıklama doğruluğunu elde ettiler.


Yakın gelecekte felçli insanların hayatlarında müthiş kolaylıklar sağlayacak bir dizi gelişmenin başlangıcı olacağını düşündüğümüz bu çalışmanın yayınlanan raporunu aşağıdaki linkte bulabilirsiniz. (2)


Kaynak:



0 yorum
bottom of page