Güney Kore’ den Füzyon Rekoru
top of page
  • Yazarın fotoğrafıYazar

Güney Kore’ den Füzyon Rekoru


Güney Kore Yapay Güneşi, 100 Milyon Derecede 20 Saniye Uzunluğundaki Yeni Dünya Rekorunu Kırdı.


Güney Kore yapay güneşi olarak da bilinen süper iletken füzyon cihazı olan Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR), 100 milyon derecenin (Santigrat) üzerinde bir iyon sıcaklığı ile 20 saniye boyunca yüksek sıcaklıkta plazmayı korumayı başararak yeni dünya rekorunu kırdı.




Dünya'da güneşte meydana gelen füzyon reaksiyonlarını yeniden oluşturmak için, iyonların ve elektronların ayrıldığı bir plazma durumu oluşturmak için hidrojen izotopları KSTAR gibi bir füzyon cihazının içine yerleştirilmek ve iyonların ısıtılması ile yüksek sıcaklıklarda muhafaza edilmesi gerekir. (1)


Şimdiye kadar, plazmayı 100 milyon derece veya daha yüksek sıcaklıklarda kısa yöneten başka füzyon cihazları da oldu. Hiçbiri operasyonu 10 saniye veya daha uzun süre sürdürme engelini aşamadı.


KSTAR, 2020 deneyinde, geçen yıl geliştirilen yeni nesil plazma işletim modlarından biri olan Dahili Taşıma Bariyeri (ITB: Internal Transport Barrier) modunun performansını iyileştirdi. Plazma durumunu uzun süre korumayı başardı ve mevcut bariyerlerin üstesinden geldi. (2)


Enerji kaynaklarının çeşitlenmesi adına umut verici bir haber olduğunu düşünüyoruz.


Kaynak:


0 yorum
bottom of page