Giyilebilir cihazlar, 2010' ların başında piyasaya ilk kez girdiğinde oldukça basit cihazlardı. Büyük ölçüde spor ve fitness meraklıları için kendi antrenmanlarını izlemek için kullanıldılar. O zamandan beri uzun bir yol kat ettiler mi?
Giyilebilir cihazlar artık yalnızca adımlarınızı izlemekle kalmıyor, aynı zamanda potansiyel olarak tıbbi durumları tespit edip izleyerek bile genel sağlığı geliştirmeyi hedefliyor.
Giyilebilir cihaz üreticileri, cihazlarına sağlık odaklı işlevselliği giderek daha fazla ekliyor. Aslında teknoloji şirketleri itiraz edebilir: Şu anda sadece birkaç milyon insanın bir akıllı saati olabilirken, milyarlarca insan her yıl bir tıp uzmanını ziyaret ediyor.
Giyilebilir teknoloji endüstrisi geliştikçe, şirketler bir sonraki büyüme aşamalarını aramaya başlıyor.
Analist Frost & Sullivan'ın dönüşümsel sağlık programı yöneticisi Siddharth Shah, sınırlı fitness ve atletizm pazarında yapabilecekleri çok şey olduğunu söylüyor. "Sağlık hizmetinin bir sonraki büyük şey olduğunu, çünkü sağlık hizmetleri halen bir geçiş sürecinde" diyor.
The Medical Futurist Institute'un direktörü Dr. Bertalan Meskó, "Bu işin geleceğine bakmak istiyorsak, bu giyilebilir cihazların neyi ölçebileceği değil, daha çok nasıl ölçebildikleri hakkında olacak" diyor.
"Bunun için sahip olduğum vizyon, cihazlarla kendi başıma uğraşmak zorunda kalmayacağım: Aynı yaşamsal verileri ve sağlık parametrelerini ölçüp yollayabilen, yerleşik, erken uyarı verebilen dijital bir dövme gibi, dijital bir yama takıyorum. Teknolojik olarak bunun mümkün olduğunu biliyoruz, bu yamaları veya dijital dövmeleri üreten ve geliştiren şirketler var, ancak bunu pratikte henüz görmüyoruz. "
Açıkçası bu haberi ilk gördüğümde uzun süredir bir gelişme olmadığını düşündüğüm bir alanda ciddi bir ilerleme yaşanmakta olduğunu ummuştuk. Okuduklarımız, tartışılanlar bize son 5 yıldır hala aynı noktada olduğumuzu gösterdi.
Elbette ki bu alanda da teknolojik olarak pek çok gelişme oldu. Dünyadaki sağlık organizasyonunda bunu konumlandırmanın bir yolu bulunamamış ya da yeterli yaygınlığa ulaşamamış.
Kaynaklar:
Comments