Fare Beynine Gönderilen Küçük Robotlarla Kanser Tedavisi Mümkün mü?
top of page
  • Yazarın fotoğrafıYazar

Fare Beynine Gönderilen Küçük Robotlarla Kanser Tedavisi Mümkün mü?


Akıllara durgunluk veren bir gelişmede, Çin'deki bir araştırma ekibi, mikroskobik robotlar kullanarak dokulara ilaç vererek farelerdeki beyin tümörlerini tedavi etmeyi başardı. Robotlar, kemirgenlerin bağışıklık sistemlerini onlara saldırmaları için kandıran, robotları ve bu süreçte kanserle savaşan ilaçları emen “E. Coli” ile kaplanarak farelerin kan akışlarından beyinlerine sıçramayı başarmışlar.




Çin'deki Harbin Teknoloji Enstitüsü'nde kimyager olan baş yazar Zhiguang Wu, bir e-postada "Bu sadece kan-beyin bariyeri değil," dedi. "Yoğun dokulardaki engellerin çoğu, mikro robotları bir vücut etrafında hareket ettirirken aşılması zor engellerdir."


Wu, "İşin en büyük zorluğu nötrobotların (neutrobots) sürü zekasına nasıl ulaşacağıydı" dedi. "Makro ölçekli dünyadaki robot sürüleri gibi, mikro / nanorobot sürüleri de karmaşık görevleri gerçekleştirmek için gelişmiş manipülasyona olanak tanıyorlar."


Nihayetinde Wu'nun ekibinin, hayvanın kuyruğundaki, botların enjekte edildiği kemirgen kan akımı ile gliomaların (beynin glial hücrelerinden çıkan tümörler) bulunduğu beyni arasındaki boşluğu doldurabilen mikroskobik robot sürülerini hayata geçirebilmek tam sekiz yıl sürmüş.

Sorunun bir kısmı, farelerin beyaz kan hücrelerinin manyetik robotların tadını beğenmemesiydi. Bu sorunun üstesinden gelmek için Wu'nun ekibi botları “E. coli bitleriyle” kapladı. Bu zar sayesinde beyaz kan hücrelerinin onları kolayca istenmeyen bir istilacı olarak tanıması sağlandı. Bu, robotları çok daha lezzetli hale getirdi ve beyaz kan hücreleri onları kuşattı. Bu hücrelerin içinden geçen robotlar, hücreleri beyne doğru yuvarlamayı başardılar. Nötr robotlar beynin içine girdi ve ilacı doğrudan hedeflenen tümörlere verebildiler.





Wu, robotların uygulamalarının çok yönlü olduğunu ve ufukta daha fazla atılımın olabileceğini söyledi. "Nötr robotlar yalnızca glioma tedavisi için tasarlanmadı," dedi ve "serebral tromboz, apopleksi ve epilepsi gibi çeşitli beyin hastalıklarının tedavisi için aktif bir uygulama platformu" olduklarını açıkladı.


Biz ülkemizin veya dünyanın gündelik basit sorunları ile dertlenirken, yine aynı dünyanın bir yerlerindeki laboratuvarlarında, birileri 8 yılını bu tip çalışmalara adayabiliyorlar. Bunu bilip saygı duymamak elde değil.


Kaynak:



0 yorum
bottom of page