DE-CIX 2023 Yıllık Raporu: Küresel gelirler 2022'ye kıyasla yüzde 14 arttı
top of page
  • Haber Merkezi

DE-CIX 2023 Yıllık Raporu: Küresel gelirler 2022'ye kıyasla yüzde 14 arttı

Dünyanın lider İnternet Değişim Noktası DE-CIX şirketin 2023 mali yılına ilişkin Yıllık Raporunu yayınladı ve küresel ciro ve veri alışverişinde devam eden güçlü büyümeyi de vurgulamış oldu. Şirketin tüm bölümlerinin küresel gelirleri büyümeye devam ederek 2022’ye kıyasla 8 milyonluk artışla (yüzde 14 oranında) 63 milyon euroya ulaştı. Önceki yıllardaki trendin benzeri şekilde, DE-CIX İnternet Değişim Noktalarındaki bağlantılı müşteri kapasitesi yüzde 14 artarak 140 Terabit’in üzerine çıktı ve bağlantılı ağlar, yılı dünya çapında 3.600’ün üzerinde bir sayıyla tamamladı. 2023 yılında dünya çapında 60 eksabayta yakın veri hacmiyle DE-CIX, toplam trafik hacminde yüzde 23 büyüme kaydetti. Avrupa’nın en büyük İnternet Değişim Noktası DE-CIX Frankfurt, saniyede 16 Terabit’i (Tbit/s) aşan zirve trafik hızına ulaşırken, şirketin birbirine bağlı platformlarındaki küresel en yüksek trafik 22 Tbit/s’nin üzerine çıktı.

Coğrafi genişleme açısından DE-CIX, birbirine bağlantı uzmanı 2023 yılında 14 lokasyon daha kurarak küresel olarak, Kuzey Amerika, Afrika, Avrupa, Orta Doğu ve Asya'yı kapsayan kapsayan 50’den fazla metropol pazarda erişimini arttırdı. Yıl içinde 5’i İskandinav ülkelerinde, biri Hindistan’da olmak üzere DE-CIX’e ait 6 adet IX ve 2’si Afrika’da biri Ürdün’de olmak üzere 3 adet Hizmet Olarak İnternet Değişimi Noktası (DE-CIX as a Service IXs) yıl içinde hayata geçirilirken, 2 İnternet Değişim noktası daha Meksika’da hayata geçirildi. DE-CIX’in yeni özel atanmış Bulut Değişim modelinin ilk üçü de yıl içinde ABD ve Japonya’daki küresel kapsama alanına eklendi. Ayrıca, 2024’ün başlarında hayata geçirilen 6 platformda da teknik çalışmalar yapıldı.


İşletme ve kuruluşlardan gelen birbirine bağlantı talebinin karşılanması

DE-CIX’in kurumsal hizmetlere yönelik hizmetlerine olan ilgi, bulut bağlantılarında yıllık yüzde 50 artışla ve yıl sonuna kadar bulutlara 4 Terabit’e yakın rezerve edilen kapasite ile 2023’te güçlü bir şekilde arttı. Şirket, gezegenin çevresini dolaşmak ve operasyonlarının büyük çoğunluğunu birbirine bağlamak için omurga ağını genişletti. Şirket, tüm dünyayı kapsayabilmek operasyonlarının büyük çoğunluğunu birbirine bağlamak için ağını genişleterek küresel çapta faaliyet gösteren işletmelerin DE-CIX altyapısını kullanarak dünya çapında kendi ağlarını kurmalarına olanak sağladı. Ayrıca şirket, işletmelere ve büyük ölçekli müşterilere özel çözümlerin tasarlanmasını, uygulanmasını ve sunulmasını desteklemek amacıyla 2023 yılında Müşteri Başarı Yönetimi, Satış Öncesi ve Danışmanlık ekiplerini kurarak kurumsal birbirine bağlantı pazarında benzersiz bir hizmet sağladı.

DE-CIX CEO’su Ivo Ivanov konuyla ilgili şu yorumu yaptı: “DE-CIX’in 2023 yılında dünya çapında devam eden başarısı ve büyümesiyle, 2024 yılını şirket tarihinde bir dönüm noktası olarak görüyoruz. İlk uluslararası genişlememizden 12 yıl sonra, stratejik hedeflerimize ulaşmak için artık dünya çapında çok önemli bir coğrafi varlık oluşturduk. Küresel bir birbirine bağlantı ekosisteminin gücünden ve güvenilirliğinden yararlanarak her türdeki ve ölçekteki kuruluşun, müşterileri ve çalışanlarına güvenli, ölçeklenebilir ve kontrol edilebilir dijital deneyimler sunmasına olanak sağlıyoruz. Yapay zekada halihazırda mevcut olan ve sürekli ivme kazanan artışla birlikte bu durum, hem altyapı sağlayıcıları hem de işletmeler için daha da kritik hale geldi. İnovasyon alanının tamamı, verilerin ihtiyaç duyulan yere akmasına izin verecek şekilde kaliteli bir ağ üzerinde ağ bağlantılı dijital altyapıya ihtiyaç duyuyor. İnsanlar ve işletmeler için toplumsal ve ekonomik faydalar yaratmak amacıyla; insan ve yapay zekanın kesintisiz bir şekilde iç içe geçmesine olanak sağlamak için bu altyapıların ilgili alıcılarla da birbirine bağlanması gerekiyor. DE-CIX olarak bu geleceği gerçeğe dönüştürmek için mükemmel bir ekip ve değerli ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz.”


DE-CIX İstanbul: Tarafsız birbirine bağlantının ve düşük gecikmenin değeri

Orta Doğu ile Avrupa arasındaki geçiş kapısı olarak, giderek daha fazla müşteri DE-CIX İstanbul’un öneminin farkına varıyor. Bunu, yalnızca 2023’te yüzde 15 artışla 54’e çıkan bağlı ağ sayısına bakarak değil, aynı zamanda gecikme süresinin azaltılmasının etkisine dayanarak da görmek mümkün. Meta, Akamai ve Tencent gibi içerik dağıtım ağları, bundan faydalanmak ve Türkiye ve yurt dışındaki müşterilere daha düşük gecikme süresiyle içerik sunmak amacıyla 8’inci faaliyet yılında ekosisteme bağlandı. 


DE-CIX İstanbul’a ait öne çıkan 2023 verileri:

●        Aralık 2023'te toplam müşteri kapasitesi, yüzde 9’luk artışla 2,8 Tbit’e yükseldi.

●        Bağlı ağ sayısı yüzde 15 oranında artarak 54’e ulaştı.

●        2023 boyunca 100GE bağlantı noktalarına yönelik artan talep devam etti.



Kaynaklar:

  1. Basın Bülteni





bottom of page