Beyaz Yaka Örgütlü Hareket Etmeye mi Başlıyor?
top of page
  • Yazarın fotoğrafıYazar

Beyaz Yaka Örgütlü Hareket Etmeye mi Başlıyor?


Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra çalışma hayatının soğuk labirentlerinde koşmaya başladınız. Önünüze sürekli bir takım engeller çıktı ve tökezleyip durdunuz. Rahat bir emeklilik hayali ile labirentin sonundaki peyniri bulmak için her şeye katlandınız. Gelinen noktada dedelerinizin, babalarınızın sürdüğü emeklilik hayatının sizler için ütopyadan başka bir şey olmadığını anladınız. Sanırım biraz öfkelisiniz ama bunu bastırabiliyorsunuz çünkü hala kaybedeceğiniz çok fazla şey var.



Bizce Amerika’ dan gelen ilginç yatırım haberleri bir haftadır basınımızda yeterli ilgiyi göremedi. Birkaç önemli köşe yazarı dışında çok fazla ilgilenen olmadı gibi görünüyor. (1)


Olay ise şu:

İşleri pek de iyi gitmeyen oyun konsolları ve oyunlar satan Gamestop adında bir firmanın üzerinde Wallstreet kurtlarının bir takım oyunlar çevirmekte olduğunu fark eden bir grup Reddit kullanıcısı bu platform üzerinde örgütlenerek Gamestop’ un hisselerini satın almaya başlıyorlar. Bunun üzerine firmanın hisseleri bir hafta içerisinde %700 kadar bir değer artışı sağlıyor. Reddit’ te sözleşen herkesin bir şekilde kazanç elde ettiği hisse senedi piyasası kuruluşlarının da çok ciddi zarar yazdığı bir vaka gerçekleşmiş oluyor.


Ülkemizde pek yaygın olmasa da, Reddit adlı sosyal medya platformunun aralık 2020 de 52milyon aktif kullanıcı sayısına ulaştığını biliyoruz. (2) Gamestop olayı bize gösterdi ki öfkeli kalabalıklar artık sokaklara inerek hakkını aramayacak. Çeşitli sosyal medya platformlarında birbirlerinden bağımsız bir şekilde hareket etseler de kolaylıkla bazı başlıklar altında toplanacak ve harekete geçebilecekler gibi görünüyor.


Biz bu yazıyı hazırlarken başka bir olay çoktan duyuldu bile. Gümüş fiyatları 2013 ten bu yana ulaştığı en yüksek seviyelerdeydi. Altında yine aynı yöntemle hareket eden bir grup insan olduğu hemen anlaşıldı tabii ki. Yine Reddit yine pastadan daha fazla pay talep eden bir kitle. (3)




Son yaşananlar bize şunu söylüyor ki dünya yakın gelecekte daha pek çok çalkantıya gebedir.


Kaynaklar:

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page