Microsoft'tan geçtiğimiz günlerde yaptığı bir araştırmada, ankete katılan 31.000'den fazla çalışan arasında % 73'ünün pandemi sona erdiğinde uzaktan çalışma seçeneklerinin devam edeceğini umduğunu ortaya koydu .
Kabaca 1990'ların ortaları ile 2010'ların ortaları arasında doğan Z Kuşağı çalışanları, Microsoft'un anketlerinde genellikle daha stresli olduklarını ve meslektaşlarından daha fazla mücadele ettiklerini söyleyerek yanıt verdiler. (1)
Daha genç oldukları için bekar olma eğilimindedirler ve bu durumları kendilerini izole hissetmelerine neden oluyormuş. Kariyerlerinin erken dönemlerinde oldukları için, işverenleri ödeme yapmazsa, evde iyi bir çalışma alanı yaratacak finansal araçlara sahip değillermiş. Kariyer gelişimleri için olumlu olacak projelere girmelerine veya hatta patronla iyi ilişkiler kurmalarına yardımcı olan yüz yüze toplantıların eksikliğini hissediyorlarmış.
Microsoft'ta Z kuşağı çalışanı olan ürün pazarlama müdürü Hannah McConnaughey, "Koridordaki sohbetler, şans eseri karşılaşmalar ve kahve içerken küçük sohbetler olmadan, yakın ekibimle bile bağlı hissetmek zor. Şirket içinde anlamlı bağlantılar kurmak çok daha zor," diye belirtmiş. "Kariyerinin erken dönemlerinden biri olarak ağ kurmak, tamamen uzaktan çalışmaya geçişten bu yana çok daha ürkütücü hale geldi - özellikle de pandemi sırasında tamamen farklı bir takıma geçtikten sonra!" (2)
Çalışanlar ayrıca tamamen uzaktan işlerden ziyade çalışma koşullarında esneklik
istediklerini söylüyorlarmış. Microsoft'un anket yaptığı çalışanların %73' ü, uzaktan çalışma seçeneklerinin kalmasını istediklerini, %46' sı ise artık uzaktan çalışabilecekleri için taşınmayı planladıklarını söyledi. Yine de% 67'si daha fazla yüz yüze çalışma veya işbirliği istediklerini söyledi.
Görünen o ki, Z kuşağı çalışanları, uzaktan çalışmanın sosyalleşme ve gelişimlerinin önünde bir engel olduğunu düşünse de bu durumdan genel olarak pek de mutsuz değil gibi. Yani yukarıdaki sonuçlara bakarak son dönemde herkesin içinde bulunduğumuz bu garip döneme halen daha tam olarak alışamadığını söyleyebiliriz.
Kaynaklar:
Commenti