Altın Meraklısı Hindistan Bile Kripto Paralara Milyarlar Yatırmış
top of page
  • Yazarın fotoğrafıYazar

Altın Meraklısı Hindistan Bile Kripto Paralara Milyarlar Yatırmış

Bir maddenin değerini benzetme yoluyla belirteceğimiz zaman ölçü olarak altın kullanmayı çok severiz:


Zeytinyağı – Sıvı Altın

Kömür – Kara Altın

Pamuk – Beyaz Altın

Kripto Para – Dijital Altın

...

Yatırım imkanlarını biraz takip eden herkesin bileceği üzere Hindistan kültür olarak altına düşkün bir ülkedir. Düğünlerde bol miktarda altın takılma gelenekleri olduğunu biliriz. Bu sebeple Hindistan’ ın düğün mevsimi geldiğinde altın piyasasında dalgalanmalar olabileceği hep söylenir.



Günümüzde hane halklarının 25.000Tondan daha fazla bir miktarda altın yatırımı olduğu Chainalysis raporunda belirtilmişti. Geçen yıl ise kripto paralara yapılan yatırımın 200Milyon dolardan 40Milyar dolar seviyesine yükseldiği belirtildi. Üstelik bu büyük sıçrayış devletin gerçekleştirdiği düzenlemelerle engeller çıkartmasına rağmen gerçekleşmiş.


32 yaşındaki bir girişimci olan Richi Sood, altından kriptoya geçiş yapanlardan biri. Aralık ayından bu yana, bir kısmı babasından ödünç aldığı 1 milyon rupiden (13.400 $) biraz fazla parayı Bitcoin, Dogecoin ve Ether'e yatırdı.


Zamanlaması konusunda biraz şanslıydı. Bitcoin Şubat ayında 50.000 doları kırdığında pozisyonunun bir kısmını nakde çevirdi ve son düşüşten sonra geri aldı ve eğitim girişimi Study Mate India'nın denizaşırı genişlemesini finanse etmesine izin verdi.


Sood, “Paramı altından ziyade kriptoya yatırmayı tercih ederim” dedi. “Kripto, altından veya mülkten daha şeffaftır ve getirileri kısa sürede daha yüksektir.”


Sanal Patlama

Hindistan'da bir yasağın üst mahkeme tarafından kaldırılmasının ardından kripto yatırımları arttı. Daha geniş çapta benimsenmeyi engelleyen en büyük engellerden biri düzenleyici belirsizliktir. Geçen yıl, Yüksek Mahkeme , bankacılık kuruluşları tarafından kripto ticaretini yasaklayan 2018 kuralını bozdu ve ticarette bir dalgalanmaya neden oldu.


Bununla birlikte, yetkililer kripto para birimlerini benimseme belirtisi göstermiyor. Ülkenin merkez bankası, varlık sınıfı hakkında “büyük endişeleri” olduğunu söylüyor ve altı ay önce Hindistan hükümeti , o zamandan beri konu hakkında sessiz kalmasına rağmen, dijital madeni para ticaretini yasaklamayı önerdi .


Sood, "Kör uçuyorum," dedi. "Risk alma iştahım var, bu yüzden yasaklanma riskini almaya hazırım."


Elbette, Hindistan dijital varlık varlıklarının değeri, altın piyasasının bir parçası olmaya devam ediyor. Yine de büyüme, özellikle ticarette açık – CoinGecko'ya göre, en büyük dört kripto borsası günlük ticaretin bir yıl önce 10.6 milyon dolardan 102 milyon dolara sıçradığını gördü. Chainalysis'e göre, ülkenin 40 milyar dolarlık pazarı, Çin'in 161 milyar dolarlık pazarının arkasından geliyor .


Şimdilik, artan benimseme, Hintlilerin düzenleyici açık düşüş örnekleriyle boğuşan bir tüketici finansmanı sektöründe risk almaya istekli olduğunun bir başka işaretidir.

Şimdiye kadar kriptoya 1.300 dolardan fazla yatırım yapan bağımsız bir dijital pazarlamacı olan 22 yaşındaki Keneth Alvares, “Zamanla herkesin bunu her ülkede benimseyeceğini düşünüyorum” dedi. "Şu anda her şey yönetmelikle ilgili korkutucu ama beni endişelendirmiyor çünkü şimdilik hiçbir şeyi kaldırmayı planlamıyorum."


Son olarak, herkesçe anlaşılır bir regülasyon ülkemizde de yürürlüğe girerse kripto para piyasalarının Türkiye’ de eski rüzgarını yakalayacağını düşünüyoruz.


Kaynak:




0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page