2018’den Bu Yana Spotify’daki Podcast Sayısı Yüzde 2500 Arttı
top of page
  • Haber Merkezi

2018’den Bu Yana Spotify’daki Podcast Sayısı Yüzde 2500 Arttı

Uluslararası Podcast Günü’nde Spotify, dünyada ve Türkiye’de podcast dünyasına dair öne çıkan gelişmeleri paylaştı. Türkiye’de bu yıl, Spotify’daki podcast sayısı yüzde 100’ü aştı. Hem dünyada hem Türkiye’de dinleyiciler podcast yayınlarıyla bolca güldü, sık sık haber dinledi ve çoğunlukla kültürel içeriklere ilgi duydu



Dünya genelinde içerik oluşturucular audio içeriklerden ilham almakla oldukça meşgul. Öyle ki geçtiğimiz sene Spotify'a yaklaşık 1,5 milyon yeni podcast eklediler. Yani 30 Eylül tarihinde kutladığımız Uluslararası Podcast Günü’nde bu sene kutlanacak çok şey var.


Hikaye anlatma tutkusu, Tayvan, Kolombiya, Japonya, İspanya, Peru, Hindistan, Türkiye, Filipinler, Fransa, Polonya, Arjantin, İtalya ve Hollanda gibi ülkelerde oldukça yüksek. Bu 13 ülke, her çeşit tür, konu ve temada yeni podcast'ler ile podcast kataloglarında en yüksek büyüme oranlarını yakaladı. Türkiye’de geçen seneyle kıyasla Spotify’da bulunan podcast sayısı yüzde 100’ün üzerinde bir artış gösterdi.


Global ölçekte yaşanan bu artış, yavaşlayacak gibi de durmuyor. Aksine 2018'den bu yana, Spotify'da dünya çapında bulunan podcast sayısı yüzde 2,500'den fazla arttı. Bu, kendi zevklerine göre içerik arayan dinleyicilerin her zamankinden daha fazla seçeneğe sahip oldukları anlamına geliyor ki audio içerik tutkunları için heyecan verici bir haber.


Podcast dünyasında neler oluyor? Audio içerik tutkunları podcast yayınlarında ne buluyor?


Bolca gülmek istiyoruz. Podcast’lerde dünyada en çok “komedi” kategorisine ilgi duyuyoruz. The Joe Rogan Experience, Call Her Daddy ve Armchair Expert with Dax Shepard tüm dünyada “komedi” kategorisinin en çok dinlenen podcast yayınları olarak öne çıkıyor. Komedi/Mizah, Biraz konuşabilir miyiz?, Deniz Göktaş’a Ayıracak Vaktimiz Yok, KALT’ın Podcast’i gibi mizaha kayan podcast yayınlarıyla Türkiye’de de en popüler podcast kategorisi.


Gündemde neler var? Bu soru aklımızdan hiç çıkmıyor. Gündemde neler var, nerede ne oluyor gibi sorularla, haberleri de podcast yayınlarından takip ediyoruz. Komedi kategorisinden sonra en çok dinlediğimiz podcast kategorisi “haber” olurken, The Daily, NPR News Now ve UP First gibi podcast yayınları dünya genelinde haberleri takip ettiğimiz ilk üç yayın olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de de tablo aynı. En çok dinlenen podcast kategorisi olarak komedinin ardından “haber” geliyor. Haber kategorisinde Türkiye’de dinleyiciler de global podcast yayınları takip ediyor. Türkiye’de haber kategorisinde popüler olan The Daily, The Economist Podcasts gibi global haber yayınlarını ise Fox Haber izliyor.


Her türde toplumsal ve kültürel içerikler önemli bir parçamız. Tükettiğimiz içeriklerle kültürel anlamda beslenmek hayatımızda önemli bir yer tutuyor. Dünya genelinde en çok dinlenen üçüncü podcast kategorisi olan Toplum & Kültür kategorisinde, Let’s Find out ASMR, Renegades: Born in the USA ve Stuff You Should Know tüm dünyada öne çıkan podcast yayınları. Türkiye’de ise bu tür kültürel içerikleri , Özgür Mumcu ve Eray Özer’le Yeni Haller, Ortamlarda Satılacak Bilgi ve Didik Didik Freud gibi bu kategorinin popular podcast yayınlarından dinliyoruz.


Uluslararası Podcast Günü ile ilgili daha fazla bilgiye, Spotify’ın blog sayfası For the Record üzerinden ulaşabilirsiniz.


Kaynak:

1. Basın Bülteni




Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page